Jestem wielkim miłośnikiem buraków w każdej postaci, a barszcz ukraiński to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Jak sama nazwa wskazuje, zupa ta pochodzi z Ukrainy, gdzie stanowi jedno z narodowych dań. Barszcz ukraiński spożywany jest często również w Polsce, lecz polski przepis został zmodyfikowany w stosunku do oryginalnego przepisu poprzez dodanie fasoli.

Podstawą barszczu ukraińskiego jest bulion drobiowy z włoszczyzną, z dodatkiem buraków, ziemniaków, kapusty włoskiej oraz białej fasoli. Do przyprawienia zupy używamy klasycznie liści laurowych, ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Zupę powinno się także zabielić gęstą kwaśną śmietaną oraz zakwasić octem spirytusowym lub sokiem z cytryny.

 
Barszcz ukraiński #2 

SKŁADNIKI

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek suchej białej fasoli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soli
  • szczypta cukru

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę opłukać, zalać szklanką wody oraz namoczyć zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli, a następnie odstawić.
  2. Skrzydełka kurczaka umyć, włożyć do garnka i zapełnić go wodą do około 3/4 objętości. Wywar przyprawić solą, ziarnami czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego, a także dodać liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny do miękkości mięsa.
  3. Buraki, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz kapustę włoską umyć, korzenie obrać, a następnie buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, a kapustę włoską posiekać na mniejsze kawałki.
  4. Do gotującego się wywaru dodać przygotowane w powyższy sposób warzywa oraz pokrojony w plasterki ząbek czosnku, a także fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotować przez około 10 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie.
  5. Zupę przyprawić łyżką koncentratu pomidorowego, łyżką kwaśnej śmietany wymieszanej z kilkoma łyżkami zupy, a także zakwasić octem spirytusowym oraz zrównoważyć szczyptą cukru. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekanym koperkiem.