W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stały się domowej roboty burgery. Nie ma się co dziwić. Konsumenci bowiem są coraz bardziej świadomi tego co jedzą i nie ufają ślepo sieciom restauracji szybkiej obsługi, serwującym dania typu fast food. Coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na kaloryczność takich przekąsek, ale przede wszystkim na jakość produktów, z których są przygotowywane. Tylko ich samodzielne przygotowanie jest gwarancją dobrej jakości.

Wiadomo, że tylko wyselekcjonowane przez siebie składniki, czy też własnoręcznie zmielone mięso, dają 100% pewności co do tego, co wkładamy do ust. To dotyczy również pieczywa. Jakość tego, które można nabyć w sklepach, pozostawia wiele do życzenia. Pełno w nich konserwantów i sztucznych związków chemicznych. Dlatego też postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem na bułki do burgerów, które możecie zrobić we własnej kuchni. Zatem, do dzieła!

 
Bułki do burgerów #2 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sezamu

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W naczyniu wymieszać ze sobą ciepłą wodę, mleko, cukier oraz suche drożdże. Odstawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W misce wymieszać ze sobą mąkę, sól oraz roztopione, a następnie przestudzone masło. Dodać wcześniej przygotowany roztwór drożdżowy oraz jedno jajko. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
  3. Z ciasta uformować kulę i włożyć z powrotem do miski. Przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość, czyli na około godzinę.
  4. Ciasto podzielić na 6 lub 8 części, w zależności od pożądanej wielkości bułek. Uformować z każdej z nich kulę, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć wilgotną ściereczką na kolejną godzinę.
  5. Gdy kule ponownie podwoją swoją objętość, posmarować każdą z nich roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać je sezamem i gruboziarnistą solą.
  6. Piekarnik nagrzać do 200°C. Na jego dnie umieścić żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje, włożyć do niego bułki i piec przez około 15 minut, do czasu aż skórka zrobi się złocistobrązowa.