W gorące i upalne letnie dni często się zastanawiam co przygotować na obiad. Stawiam wówczas na dania lekkie, proste oraz szybkie w przygotowaniu. Tak właśnie stało się i dziś. Postanowiłem przygotować grillowanego kurczaka w stylu caprese, z dodatkiem pomidorów koktajlowych, mozzarelli oraz liści świeżej bazylii. Do przełamania smaku użyłem szalotki, a przysłowiową „kropkę nad i” postawiła glazura przygotowana na bazie miodu i octu balsamicznego.

Do przygotowania mojej potrawy użyłem pomidorów koktajlowych, ale można oczywiście użyć po prostu pomidora pokrojonego w kostkę. Danie przygotowane w takiej formie idealnie nadaje się do dzielenia się z innymi przy wspólnym stole. Dzielenie się jedzeniem sprzyja przecież towarzyskim spotkaniom oraz tworzy wyjątkową i niezwykłą atmosferę. Bo w życiu chodzi o to, aby dzielić się z najbliższymi tym co najlepsze, prawda?

 

SKŁADNIKI

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g białej mozzarelli
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety z piersi kurczaka umyć pod bieżącą wodą oraz wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a następnie przekroić na cieńsze płaty oraz delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Filety usmażyć na patelni grillowej na łyżce oliwy z oliwek z obu stron na rumiany, złocisty kolor.
  2. Wymieszać ze sobą dokładnie łyżkę miodu oraz dwie łyżki octu balsamicznego. Grillowane filety z piersi kurczaka polać powstałym w ten sposób sosem. Gotować do momentu, aż nadmiar płynu się zredukuje, a mieszanka pokryje dokładnie wszystkie filety.
  3. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki, mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, bazylię posiekać, a szalotkę pokroić w drobną kostkę. Patelnię grillową zdjąć z ognia, a składniki wyłożyć na grillowanego kurczaka. Przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.