Postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na jedną z moich zdecydowanie ulubionych potraw, a mianowicie przepisem na kurczaka tikka masala. Nazwa potrawy wyraźnie sugeruje jej pochodzenie, jednak niewiele osób wie, że kurczak tikka masala jest potrawą kuchni brytyjskiej, inspirowanej wpływami południowoazjatyckimi. Danie można jednak z powodzeniem znaleźć w praktycznie każdej restauracji indyjskiej, gdzie stanowi obowiązkowy punkt menu.

Bezapelacyjnie, najlepszego dotąd kurczaka tikka masala w swoim życiu jadłem w indyjskiej restauracji Spice Grill w pobliżu Rockefeller Center w Nowym Jorku, gdzie serwowane są autentyczne indyjskie potrawy. Dobrego kurczaka tikka masala jadłem też kilkukrotnie w różnych warszawskich restauracjach. Nie jest tajemnicą, że zaraz po kuchni polskiej oraz włoskiej, moją ulubioną kuchnią jest właśnie kuchnia indyjska, która cechuje się bogactwem aromatów i przypraw.

 
Kurczak tikka masala (widok z góry) 

Istotnym elementem przygotowania potrawy jest wcześniejsze marynowanie mięsa. Do przygotowania marynaty do kurczaka tikka masala potrzebny jest jogurt naturalny, który stawowi bazę marynaty oraz przyprawy takie jak garam masala, świeżo starty imbir, cynamon, ostra papryka, kurkuma oraz mielony kmin rzymski. Dzięki marynowaniu kurczaka pozwalamy potrawie osiągnąć maksimum smaku.

 
Marynata do kurczaka tikka masala 

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • ryż basmati
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety z piersi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w grubą kostkę, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny oraz starty imbir i po łyżeczce przyprawy garam masala, cynamonu, ostrej papryki, kurkumy i mielonego kminu rzymskiego. Dodajemy również sól i świeżo mielony pieprz. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc, aby smaki się połączyły. Kurczaka wyjąć z marynaty i usunąć jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego. Mięso obsmażyć w garnku na łyżce oliwy z oliwek, z każdej strony, aby zamknąć wszystkie pory.
  2. Do garnka dodajemy masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę smażymy razem z kurczakiem. Następnie dodajemy passatę pomidorową oraz pozostałe przyprawy, czyli po łyżeczce cukru, ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego oraz pozostałą ilość przyprawy garam masala. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 15 minut, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy.
  3. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą oraz ugotowanym ryżem basmati. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu. Kurczaka można podać także z chlebem pita lub naan.