Pasta z wędzonej makreli to prawdziwy rarytas dla koneserów ryb. I dla mnie. Uwielbiam ryby praktycznie pod każdą postacią, czy to smażone, z grilla, czy też w postaci przeróżnych past kanapkowych. A skoro już o pastach mowa, to w żadnym wypadku nie można zapomnieć o makreli. Z pewnością wielu z wam to właśnie ona kojarzy się z dzieciństwem, ponieważ królowała niemalże w każdym domu.

Warto w tym miejscu przyjrzeć się samej makreli. Ryba ta bogata jest w kwasy tłuszczowe Omega-3, a także wartościowe białko, a także witaminy B12 oraz D. Witamina B12 jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych. Ma korzystny wpływ na pamięć, koncentrację i nastrój. Witamina D z kolei poprawia przyswajanie wapnia, i właśnie z tego powodu jest bardzo ważna dla poprawy stanu naszych kości i zębów.

 

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek oraz pokroić w drobną kostkę.
  2. Makrelę dokładnie obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i ości, a następnie rozdrobnić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Ogórek kiszony lub konserwowy (w zależności od gustu) również pokroić w ten sam sposób.
  5. Przygotowane w ten sposób składniki połączyć z dwiema łyżkami majonezu, a następnie starannie wymieszać widelcem.
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Przybrać posiekanym szczypiorkiem.
  8. Tak przygotowaną pastę z wędzonej makreli należy przed podaniem odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  9. Podawać z pieczywem lub jako dekorację połówek jaj ugotowanych na twardo.