To kolejna propozycja na wyśmienitą pizzę na moim blogu. Bardzo często możemy spotkać ją w restauracjach pod nazwą Capriciosa, właśnie w takiej odsłonie jak w tym oto przepisie – z dodatkiem szynki oraz pieczarek. Capriciosa oznacza po włosku „kapryśna”, zatem nietrudno się domyślić, że tak naprawdę nie ma ściśle określonych składników. Możemy do niej dodać to, na co tylko mamy ochotę.

Zestawienie szynki i pieczarek co prawda nie jest niczym odkrywczym, jednak trudno zaprzeczyć, że to jedno z tych połączeń idealnych. Gdy dodamy jeszcze kilka czarnych oliwek, zrobi się jeszcze ciekawiej. Wszystko to podane z aromatycznym sosem pomidorowym oraz klasyczną mozzarellą sprawi, że dostarczycie swojemu podniebieniu niesamowitych wrażeń.

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mozzarelli
  • 50 g pieczarek
  • 50 g drożdży
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżeczek cukru
  • 4 plasterki szynki
  • szczypta oregano
  • sól

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondla dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy przez około 15 minut minut aż nadmiar wody się zredukuje. Następnie dodajemy posiekany czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki cukru oraz przyprawiamy solą i oregano.
  2. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli ser jest zbyt mazisty i ciężko go zetrzeć na tarce, dobrym pomysłem jest włożyć go wcześniej na kilka minut do zamrażarki. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, żeby nie były surowe po upieczeniu. Szynkę natomiast dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Teraz przystępujemy do rozrobienia drożdży. Przegotowujemy wodę i kubek wody odstawiamy do przestudzenia. Woda, której będziemy potrzebować nie może być ani gorąca, ani chłodna – powinna być letnia. Do drugiego kubka dodajemy pokruszone drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżkę oleju rzepakowego i odstawiamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Będzie szybciej, gdy od czasu do czasu je zamieszamy. Następnie dodajemy do nich przestudzoną wodę i całość dokładnie mieszamy.
  4. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sporą szczyptę soli oraz roztwór drożdży z wodą. Mieszamy formujące się ciasto, a następnie je starannie zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, należy dodać do niego więcej mąki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie na blachę wysmarowaną olejem przekładamy cienki placek z ciasta drożdżowego. Następnie nakładamy na niego sos pomidorowy, mozzarellę, pieczarki oraz szynkę. Pieczemy do czasu, aż ciasto będzie zarumienione. Smacznego!