Pizza jest bezapelacyjnie jednym z moich ulubionych dań. Myślę, że każdy z nas ma swoją ulubioną. Jedni wolą pizzę na cienkim cieście, inni zaś na grubym. Wybór dodatków i sosów również jest bardzo szeroki, tak więc każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Ja najbardziej lubię pizzę na cienkim cieście z mozzarellą oraz sosem pomidorowym. W kwestii liczby składników cenię sobie natomiast minimalizm.

Postanowiłem zatem przygotować pizzę z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryki jalapeno. Uwielbiam połączenie ostrego sosu pomidorowego z pikantnym pepperoni, tak więc wybór składników okazał się oczywisty. Idealnie pasują tutaj również pieczarki lub czarne oliwki. Dla tych, którzy nie liczą kalorii, polecam spróbowanie wersji z dodatkiem bekonu – istne niebo w gębie.

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mozzarelli
  • 50 g drożdży
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała papryka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżeczek cukru
  • kilka plasterków pepperoni
  • szczypta oregano
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondla dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy przez około 15 minut minut aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy posiekane: paprykę chili oraz czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki cukru oraz przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, a następnie miksujemy blenderem.
  2. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli ser jest zbyt mazisty i ciężko go zetrzeć na tarce, dobrym pomysłem jest włożyć go wcześniej na kilka minut do zamrażarki.
  3. Teraz przystępujemy do rozrobienia drożdży. Przegotowujemy wodę i kubek wody odstawiamy do przestudzenia. Woda, której będziemy potrzebować nie może być ani gorąca, ani chłodna – powinna być letnia. Do drugiego kubka dodajemy pokruszone drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżkę oleju rzepakowego i odstawiamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Będzie szybciej, gdy od czasu do czasu je zamieszamy. Następnie dodajemy do nich przestudzoną wodę i całość dokładnie mieszamy.
  4. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sporą szczyptę soli oraz roztwór drożdży z wodą. Mieszamy formujące się ciasto, a następnie je starannie zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, należy dodać do niego więcej mąki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie na blachę wysmarowaną olejem przekładamy cienki placek z ciasta drożdżowego. Następnie nakładamy na niego sos pomidorowy, mozzarellę oraz pepperoni. Pieczemy do czasu, aż ciasto będzie zarumienione. Smacznego!