Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Nic dziwnego, skoro jestem zwolennikiem wilgotnych ciast. Nie przepadam natomiast za ciastami suchymi, np. za drożdżowym. Sernik przygotowany za pomocą tego przepisu nie jest zbyt słodki, nie można się zatem nim zasłodzić. Dla równowagi, został pokryty polewą z gorzkiej czekolady. Sporo zamętu wprowadził również lekko kwaśny sos malinowy.

Skoro o serniku mowa, to wypada powiedzieć kilka słów na temat sera. Do przygotowania sernika użyłem dobrze zmielonego białego sera. Nie przepadam za gotowymi masami serowymi z plastikowego wiaderka. Uważam, że w tej kwestii nie należy iść na łatwiznę. Lepiej poświęcić trochę czasu i siły, bo efekt zdecydowanie jest tego wart. O niepodważalnie lepszej jakości już nie wspomnę.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego białego sera
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania herbatników
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W misie miksera utrzeć ze sobą 180 g masła oraz 2 szklanki cukru pudru, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  2. Następnie do uzyskanej masy dodawać 8 żółtek, stopniowo jedno po drugim. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
  3. Do masy dodać pozostałe suche składniki, czyli budyń waniliowy, cukier wanilinowy, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość ze sobą dokładnie połączyć.
  4. Następnie do masy stopniowo dodawać zmielony biały ser, cały czas miksując powstającą masę.
  5. Białka jajek zmiksować na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć z masą serową.
  6. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wnętrze tortownicy wysmarować masłem i wysypać dokładnie bułką tartą. Na dno tortownicy wysypać pokruszone herbatniki, a na wierzch wylać masę serową.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do ostudzenia.
  8. W celu przygotowania polewy czekoladowej, należy połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Gdy zacznie się rozpuszczać należy dodać łyżkę masła oraz 2 łyżki śmietany kremówki.
  9. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, polewę należy wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić, a następnie odstawić do czasu, aż polewa stężeje.
  10. W celu przygotowania sosu malinowego, należy zmiksować rozmrożone maliny, a następnie przetrzeć uzyskany w ten sposób mus przez sito, w celu pozbycia się pestek i uzyskania klarownego sosu. Sos nakładać tuż przed podaniem ciasta.