Nie da się ukryć, że jestem wielkim miłośnikiem wszelkich makaronów. Spaghetti, penne czy rigatoni – te wszystkie makarony idealnie pasują do sosu z sera pleśniowego, z dodatkiem soczystego kurczaka oraz obłędnego szpinaku, przyprawionego tylko (albo aż!) czosnkiem, mielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Tak przygotowane danie zachwyca swoją prostotą wykonania oraz idealnym połączeniem składników.

Do przygotowania swojego przepisu postanowiłem używać sera z niebieską pleśnią, choć oczywiście nic nie stoi nie przeszkodzie, aby użyć sera z pleśnią zieloną. W moim odczuciu idealnym serem do tego przepisu jest zdecydowanie największa gwiazda wśród serów pleśniowych, czyli gorgonzola. Co również istotne – do przygotowania tego dania wystarczy zaledwie 20 minut! A zatem, do dzieła!

 
Duszony szpinak 

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka wiórków parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie na sposób al dente, zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oliwy z oliwek, żeby makaron się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron należy dokładnie odcedzić.
  2. Podczas gdy makaron się gotuje, usmażyć na patelni grillowej filet z piersi kurczaka z dodatkiem oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Do garnka dodać dokładnie umyte liście szpinaku. Szpinak dusić, aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy słodką śmietanę, rozdrobniony pleśniowy ser oraz czosnek pokrojony w plasterki. Gdy ser się rozpuści, przyprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Ugotowany makaron połączyć z przygotowanym sosem. Podawać ze startymi wiórkami parmezanu oraz pokrojonym w plastry grillowanym filetem z piersi kurczaka.