Szarlotka… Nigdy bym nie pomyślał, że to będzie pierwszy przepis jaki tu umieszczę. Dziwię się, dlatego że nigdy nie piekłem ciast, a samego pieczenia przez wiele lat zdecydowanie unikałem. Może dlatego, że nie miałem zielonego pojęcia na ten temat, wydawało mi się to trudne, obawiałem się, że ciasto nie urośnie albo że wyjdzie mi zakalec.

Ostatnio jednak sytuacja nieco się zmieniła. Było kilka okazji do pieczenia i niesłychanie mnie to zafascynowało. Pieczenie okazało się nie takie trudne jak przypuszczałem. W tej euforii zacząłem poszukiwać zarówno smaków prostych, jak i połączeń idealnych. Takim połączeniem okazały się jabłka z cynamonem otulone kruchym ciastem. No ale do rzeczy.

 
Szarlotka z kruszonką #2 

SKŁADNIKI

  • 40 dag mąki
  • 15 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cynamon
  • cukier

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier puder, jajko, śmietana, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą, wyrobić, podzielić je na dwie równe części. Należy przy tym zwrócić uwagę, aby masło było miękkie, a nie prosto wyciągnięte z lodówki – wówczas ciężko będzie wyrobić ciasto. Ponadto, żeby uniknąć grudek polecam przesiać mąkę i cukier puder przez sito.
  2. Kilogram obranych jabłek dusimy na maśle z dodatkiem małej ilości wody. Dodajemy cukier według uznania, choć uważam, że 6 łyżek cukru na tę ilość jabłek to absolutne maksimum, jabłka powinny być trochę kwaśne. Na koniec, gdy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy łyżeczkę cynamonu (lub więcej, jeśli ktoś lubi) oraz 3 czubate łyżki bułki tartej, by jabłka były bardziej zwięzłe.
  3. Tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obtaczamy wewnątrz bułką tartą. Ja do smarowania naczynia używam papierowego opakowania od masła, pozostają na nim resztki masła i doskonale się do tego nadaje. Bułkę tartą natomiast robię sam, bo ta kupiona w sklepie wg mnie jest dużo gorszej jakości.
  4. Na spodnią warstwę tortownicy lub naczynia żaroodpornego układamy jedną część rozwałkowanego ciasta, na to wykładamy masę jabłkową i analogicznie na górę kładziemy drugą część ciasta. Z resztki pozostałego ciasta robię kruszonkę.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut. Na koniec można obficie posypać z wierzchu ciasto cukrem pudrem.