Miód – dobry nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyczce

Miód znany jest ludziom od tysięcy lat. Już starożytne cywilizacje korzystały z jego właściwości. Pomimo upływu czasu w kwestii zamiłowania do tego składnika wiele się nie zmienia i nadal króluje on zarówno w posiłkach jak i w kosmetykach. Jakie skutki dla ciała niesie włączenie go do pielęgnacji i jak stworzyć w domu kosmetyki na jego bazie? O tym w dalszej części artykułu.

Właściwości miodów

Za ogromem dobroczynnych działań miodu stoi jego bogaty skład. Głównymi składnikami miodu są oczywiście węglowodany, czyli cukry – glukoza i fruktoza oraz woda. To właśnie one bez problemu przenikają przez warstwę naskórka i docierają do głębszych warstw skóry, przez co dogłębnie ją wygładzają i odżywiają. Jednak ten potocznie zwany nektar bogów to nie tylko cukier i woda. Mocy nadaje mu także wiele składników odżywczych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, sole mineralne, witaminy A, B2, kwasy organiczne takie jak foliowy, pantotenowy, biotyna, czy też olejki eteryczne.

Powszechnie wiadomo, że miody są różne i można spotkać się z kilkoma rodzajami tego produktu. Jednymi z najbardziej popularnych miodów są kwiatowe, czyli powstałe z nektaru. Dokładne właściwości każdego z nich mogą się od siebie różnić, dlatego jeśli zmagasz się z konkretnym problemem sprawdź, który z nich może być dla Ciebie odpowiedni.

Przykładem może być miód spadziowy, który posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu zwalcza infekcje skórne.

Domowe kosmetyki z miodem

Prosty peeling do ust

Przygotuj łyżkę miodu i 2 łyżki cukru trzcinowego. Możesz dodać także odrobinę cynamonu lub oleju kokosowego według uznania.

Składniki dokładnie wymieszaj w małej miseczce, a następnie nałóż na całe usta i zostaw na kilka minut. Po tym czasie wmasuj dokładnie okrężnymi ruchami w wargi i zmyj letnią wodą.

Odżywka do włosów potrzebujących nawilżenia


Użyj trzech łyżek oleju kokosowego, najlepiej w formie płynnej (możesz go delikatnie podgrzać w mikrofali) oraz ćwierć szklanki miodu. Dla dodatkowego efektu możesz dodać łyżkę swojej odżywki. Wymieszaj składniki i nałóż na mokre, ale odsączone z nadmiaru wody włosy na około 20 minut. Jeśli chcesz osiągnąć lepszy efekt, nałóż na głowę czepek lub ręcznik i ogrzej całość suszarką.

Proste oczyszczanie i tonizowanie twarzy miodem

W tym przypadku wystarczy Ci jedynie łyżka miodu. Zwilż twarz ciepłą wodą, a następnie wmasuj w skórę miód okrężnymi ruchami. W miarę możliwości zostaw go na twarzy na 5 do 10 minut, a następnie zmyj.

Korzyści zdrowotne miodu, które zmienią Twoją dietę

Miody to naturalny produkt o wielu korzyściach zdrowotnych. Ma właściwości antybakteryjne i może być stosowany do leczenia ran, zwalczania infekcji i utrzymania zdrowej skóry. To także źródło przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Miód to słodka, gęsta przyprawa, używana w celach leczniczych i kulinarnych od czasów starożytnych. Ma wiele korzyści dla ludzi, a lista tylko się wydłuża.

W dzisiejszych czasach świat oszalał na punkcie miodu, a ludzie używają go jako niezbędnego w swoich daniach zamiast cukru lub syropu.

Miody zapewniają przeciwutleniacze

Miód to naturalny środek dostarczający przeciwutleniacze. Ludzie powinni go używać, aby chronić swoje zdrowie.

Chociaż miód jest naturalnym lekarstwem, nadal ważne jest zapobieganie jego degradacji w wyniku utleniania i bakterii.

  • przeciwutleniacze to związki, które spowalniają tempo utleniania w komórkach, co pomaga zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca,
  • miody zapewniają krzepliwość krwi, przeciwutleniacze mogą zapewnić znaczące wsparcie osobom, które mają problemy z krzepnięciem.
  • przeciwutleniacze mogą pomóc chronić komórki naszego organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia komórek i prowadzić do przewlekłych problemów zdrowotnych.

Miód jest potężnym środkiem przeciwzapalnym, który ma zdolność łagodzenia bólu

Miody to silny środek przeciwzapalny, który ma zdolność łagodzenia bólu, szczególnie u osób z zapaleniem stawów.

Miody są naładowane przeciwutleniaczami i naturalnymi właściwościami antybakteryjnymi, które pomagają leczyć rany i zwalczać infekcje, a także zmniejszają obrzęki. Miody mogą być znakomitym środkiem zamiennym cukru. Miód był używany od czasów starożytnych, ale dopiero w 1842 roku europejscy naukowcy po raz pierwszy odkryli właściwości lecznicze miodu.

Zapewnia całkowicie naturalny wzrost cukru i środek tłumiący głód, który nie zawiera kofeiny ani sztucznych słodzików.

Miody mają właściwości przeciwzapalne. Może to pomóc zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak rak, choroby układu krążenia, łuszczyca, a także pomóc w alergiach. Miody mają również właściwości przeciwutleniające, które powstrzymują ryzyko uszkodzenia komórek i chronią przed uszkodzeniem DNA. Miód zmniejsza również ryzyko problemów trawiennych, takich jak zaparcia i biegunka.

 

9 powodów, dla których warto używać miodu dla zdrowia

Miody (których bogata oferta tutaj: https://www.bee.pl/9171-miody-i-syropy) są popularne na rynku ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.

  1. Pomaga w trawieniu
  2. Może pomóc w problemach skórnych, takich jak trądzik, egzema i łuszczyca
  3. Może pomóc złagodzić bóle głowy i migreny
  4. Jest stosowany jako naturalny lek na kaszel i przeziębienie
  5. Ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest przydatny na skaleczenia, oparzenia i rany
  6. Może pomóc w alergiach, zmniejszając produkcję histaminy
  7. Jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki
  8. Stosowany w leczeniu astmy u dzieci
  9. Pozytywny wpływ miodu na nastrój jest dobrze znany opinii publicznej

Miody jako domowy słodki skarb

Od wieków miód był używany przez różne kultury na całym świecie jako pożywienie i lekarstwo. W rzeczywistości miód jest jednym z najstarszych znanych produktów spożywczych w historii ludzkości.

Miód jest wynikiem przemiany nektaru z kwiatów w cukry przez pszczoły. Zawiera również wodę, flawonoidy, minerały i enzymy. Miód jest spożywany w wielu postaciach: miód płynny, w postaci stałej lub przetworzony jako miód plastyczny lub miód skrystalizowany w butelkach.

Czy możesz być uczulony na miód? Jakie są skutki uboczne?

Miód jest jednym z najczęściej używanych produktów spożywczych na świecie. Jest to żywność, która istnieje od tysięcy lat i nadal smakuje pysznie. Są jednak osoby, które mogą być uczulone na miód lub w inny sposób wrażliwe lub uczulone na jego składniki.

Niektóre osoby uczulone na miód mogą odczuwać skutki uboczne, takie jak pokrzywka i wymioty, podczas gdy inne mogą doświadczać świszczącego oddechu i problemów z oddychaniem. Najczęstsze działania niepożądane to wysypka i swędzenie całego ciała, łzawienie oczu, trudności w połykaniu, nudności, obrzęk gardła i języka, duszność. Jednak jest to bardzo rzadka przypadłość.

Miód jest jednym z najbezpieczniejszych produktów spożywczych na ziemi! Ale tak jak w przypadku każdego jedzenia, które jest regularnie spożywane przez miliony ludzi na całym świecie, ważne jest, aby wiedzieć, co jesz.