Bohaterem dzisiejszego przepisu jest pochodząca z Francji tarte au citron, czyli nic innego jak po prostu tarta cytrynowa. Jest ona śmiałą konkurentką dla najsłynniejszej francuskiej tarty – Tarty Tatin, czyli tej z jabłkami. Myślę jednak, że w starciu z popularną i wszędobylską szarlotką, tarta cytrynowa może liczyć na większe zainteresowanie. Jej kruche ciasto oraz aksamitny i gładki krem o wyraźnym cytrusowym aromacie sprawiają, że do szczęścia trzeba niewiele więcej.

W tym przepisie postawiłem na towarzystwo domowej roboty lodów waniliowych oraz kilku listków mięty. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę! Orzeźwiający cytrynowy aromat tarty został przełamany słodkimi lodami waniliowymi. Całości dopełnia odświeżający aromat mięty. To idealny pomysł na deser na każdą okazję. Gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni!

 

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 140 g masła
  • 140 g cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 ml soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Przesiewamy na stolnicę mąkę oraz cukier puder. Dodajemy szczyptę soli oraz oba żółtka. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Za pomocą noża siekamy drobno masło w sypkich składnikach. Ciasto szybko zagniatamy, po czym owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  2. Smarujemy masłem wnętrze formy do tarty oraz wykładamy je schłodzonym ciastem. Wkładamy tartę do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około 20 minut. Jeżeli brzegi ciasta zaczną się za bardzo rumienić, można przykryć formę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  3. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem cytrynowy. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier, cukier wanilinowy, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, sok z wyciśniętych cytryn oraz skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Całość miksujemy dokładnie na jednolitą masę.
  4. Gdy ciasto się upiecze, wylewamy na jego wierzch przygotowaną masę i pieczemy przez kolejne 25 minut, lecz w temperaturze 170°C. Po upieczeniu dekorujemy tartę cukrem pudrem oraz skórką cytryny. Tartę podajemy z kulką lodów waniliowych oraz z kilkoma listkami mięty.