Dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem na tatar z łososia. W zależności od gustu, można przygotować go z łososia surowego lub wędzonego. Ja do swojego tatara wybrałem tego wędzonego na zimno. Przygotowanie dania nie wymaga szczególnych umiejętności oraz specjalnego wysiłku. Do jego przygotowania użyłem papryczki chili, ogórka konserwowego oraz szalotkę, a całość doprawiłem musztardą, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Tatar z łososia dobrze komponuje się w towarzystwie świeżego pieczywa, z koperkiem, a także z majonezem.

 

SKŁADNIKI

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 papryczka chili
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wędzonego łososia pokroić drobno na mniejsze kawałki. Zamiast siekania, można użyć maszynki do mielenia mięsa z sitkiem o dużych oczkach.
  2. Papryczkę chili, ogórka konserwowego oraz szalotkę pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do łososia. Rybę przyprawić musztardą dijon, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  3. Tatara przełożyć do lodówki na minimum 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły.