Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Dodatek mocnego espresso, gorzkiego kakao oraz cukru daje solidny zastrzyk energii na cały dzień. Nic więc dziwnego, że Włosi jedzą je na drugie śniadanie. Na moim stole tiramisu gości raczej w charakterze deseru, podczas spotkań z przyjaciółmi. Nieskromnie dodam, że nigdy wcześniej nie jadłem tak doskonałego tiramisu. To idealny powód, aby przygotować je samemu. Satysfakcja i pozytywne opinie Waszych gości – gwarantowane!

Do przygotowania tiramisu potrzebujemy podłużnych włoskich biszkoptów, nasączonych mocną kawą i likierem amaretto, a także słodkiego kremu na bazie sera mascarpone oraz gorzkiego kakao. Deser można podawać w szklanych pucharkach lub ozdobnych szklankach, ale najczęściej robi się go w jednej prostokątnej formie, a następnie kroi w mniejsze, kwadratowe kawałki. Niezależnie od sposobu podania, najważniejsze jest, aby podawać go prosto z lodówki.

 
Dekoracja tiramisu 

SKŁADNIKI

  • 500 g sera mascarpone
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml mocnego espresso
  • 50 ml likieru amaretto
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka gorzkiego kakao
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W związku z tym, że do przygotowania deseru używamy surowych jajek, należy je wcześniej sparzyć. Aby tego dokonać, należy umyć jajka pod bieżącą wodą i dokładnie wyszorować, a następnie zanurzyć we wrzącej wodzie na około 10 sekund. Takie działanie pozwoli skutecznie wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą.
  2. Oddzielić białka od żółtek i przełożyć je do osobnych misek. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasny, puszysty oraz jednolity krem. Dokładnie umyć i wysuszyć mieszadła miksera, a następnie ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do masy z żółtek dodawać stopniowo po łyżce sera mascarpone i wymieszać składniki z użyciem miksera. Na koniec dodać 3/4 objętości ubitych białek i wszystko przez chwilę miksować, aż do połączenia się składników kremu.
  3. Zaparzyć mocne espresso lub inną mocną kawę oraz odstawić do przestudzenia. Gdy kawa trochę przestygnie, dodać do niej likier amaretto. W tak przygotowanej esencji zanurzać na moment po kolei biszkopty oraz układać je w naczyniu, w którym zamierzamy podać deser. Biszkopty należy przełożyć kremem oraz posypać obficie gorzkim kakao. Czynność tę należy powtarzać warstwowo, aż do wykorzystania wszystkich składników. Przed podaniem posypać z wierzchu gorzkim kakao.