Pomimo tego, że to nie jest szczyt moich umiejętności kulinarnych i z pewnością stać by mnie było na lepszy popis swojego talentu, postanowiłem przygotować dziś na obiad proste, a zarazem pyszne zapiekanki z pieczarkami. Myślę, że każdy z Was je lubi. Ja również – choć najbardziej z dodatkiem dobrego ketchupu. Dobrą alternatywą jest również użycie sosu czosnkowego.

Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść takich zapiekanek jest fakt, że możecie je sami z łatwością przygotować w domu, nie skazując się przy tym na ryzyko wynikające ze spożycia zapiekanek kupionych na mieście, które niestety często są wątpliwej jakości. Samodzielne ich przygotowanie pozwala bowiem na wykorzystanie składników najwyższej jakości. Zatem do roboty!

 

SKŁADNIKI

  • 2 bagietki
  • 1 mała cebula
  • 750 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
  2. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodać pieczarki i dusić aż woda odparuje.
  4. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć farszem i startym serem.
  6. Piec w temperaturze 180°C, do czasu aż ser dobrze się roztopi.
  7. Podawać gorące z ketchupem lub sosem czosnkowym.