Po dłuższej nieobecności postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na zupę, która w ostatnim czasie na dobre zagościła na moim stole. Mowa rzecz jasna o zupie tajskiej na bazie bulionu i mleka kokosowego, z kurczakiem, warzywami oraz makaronem ryżowym. Przygotowanie zupy nie jest zbytnio czasochłonne, co pozwala cieszyć się nią niemalże na zawołanie.

Inspiracją do jej przygotowania był przepis, który uzyskałem dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionej osoby z pracy. W stosunku do oryginalnego przepisu dokonałem kilku modyfikacji, aby dostosować smak potrawy do posiadanego gustu kulinarnego. W efekcie powstała treściwa, kremowa zupa o pikantnym charakterze. Idealna na chłodniejsze wieczory albo dla miłośników ostrzejszych wrażeń.

 
Składniki do zupy tajskiej 

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu
  • 1 l mleka kokosowego
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 100 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 100 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 kremowe papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety z piersi kurczaka myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy zieloną pastę curry oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Pozwoli to uwolnić niezwykły smak i aromat.
  2. Do garnka dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę. Do przygotowania zupy użyłem papryki kremowej oraz zielonej, dlatego że według mnie doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Podsmażamy przez kilka minut, redukując tym samym ilość powstałej wody.
  3. Do garnka wlewamy wcześniej przygotowany bulion oraz mleko kokosowe, a także dodajemy kukurydzę z zalewą, która nada potrawie niesamowity smak. Przyprawiamy zupę sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. W osobnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy przez około pięć minut makaron ryżowy. Po ugotowaniu, makaron przepłukujemy zimną wodą oraz dokładnie go odcedzamy, a następnie kroimy nożem na mniejsze nitki. Dodajemy makaron do zupy. Podajemy ze świeżo siekanym szczypiorkiem.