Chleb pszenno-żytni

Chleb wciąż jest podstawowym składnikiem diety wielu Polaków. Powinien być zatem smaczny, ale także zdrowy. Wygląd i właściwości chleba zmieniały się na przestrzeni wieków, w miarę jak doskonalono technikę otrzymywania mąki oraz przyrządzania i wypieku ciasta. W zależności od mąki użytej do wypieku wyróżniamy trzy rodzaje chleba: żytni (razowy i biały), mieszany pszenno-żytni oraz pszenny.

Ostatnie lata przyniosły powrót do ciemnego pieczywa, które ma więcej składników odżywczych od pieczywa jasnego, ponieważ piecze się go ze zmielonego ziarna bez usuwania jego zewnętrznej osłonki. Pieczywo ciemne zawiera większe ilości błonnika, niezbędnego przy prawidłowej pracy jelit, a także dłużej zachowuje świeżość. Początkującym polecam zacząć pieczenie chleba z użyciem drożdży.

Chleb pszenno-żytni

  • Czas przygotowania: 2 h
  • Czas gotowania: 45 min
  • Łączny czas: 2 h 45 min
  • Ilość porcji: 1
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
  2. Następnie dodać ziarna słonecznika, pestki dyni i znów ciasto dobrze wyrobić, po czym odstawić na kolejne pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C na około 45 minut. Na koniec pieczenia chleb nakłuć patyczkiem i sprawdzić czy jest suchy.
  5. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, aby ostygł. Tak przygotowany chleb najlepiej smakuje po prostu z samym masłem.
  6. Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pozwolimy mu wyrastać. Życzę smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *