Kopytka

Kopytka to klasyczna mączna potrawa, która często gości na polskich stołach. Są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych, choć nierzadko jada się je jako samodzielne danie z dodatkiem sosu, na przykład pomidorowego, czy też koperkowego lub po prostu z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Są bardzo delikatne i puszyste. Do ich przygotowania można użyć również twarogu.

Aby kopytka były właściwej konsystencji, podczas przygotowywania ciasta należy zwrócić uwagę na możliwie krótki czas wyrabiania ciasta, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co z kolei powoduje, że do przygotowania kopytek należy dodać większą ilość mąki. Z tego powodu czas mieszania masy na kopytka powinien być jak najkrótszy.

Kopytka

  • Czas przygotowania: 45 min
  • Czas gotowania: 5 min
  • Łączny czas: 50 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Całość zagnieść na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdy ciasto będzie zbyt kleiste, można dodać jeszcze trochę mąki.
  3. Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na kilka części. Z każdej części uformować wałek grubości kciuka, jednocześnie obtaczając w mące. Wałek delikatnie spłaszczyć i podzielić nożem na ukośne kawałki.
  4. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień, aby woda delikatnie bulgotała. Kopytka należy gotować partiami, każdą porcję osobno.
  5. Wrzucić porcję kopytek do wody i przemieszać łyżką cedzakową, by nie przykleiły się do dna garnka. Gotować około 2-3 minut, do czasu aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *