Pasta z wędzonej makreli to prawdziwy rarytas dla koneserów ryb. I dla mnie. Uwielbiam ryby praktycznie pod każdą postacią, czy to smażone, z grilla, czy też w postaci przeróżnych past kanapkowych. A skoro już o pastach mowa, to w żadnym wypadku nie można zapomnieć o makreli. Z pewnością wielu z wam to właśnie ona kojarzy się z dzieciństwem, ponieważ królowała niemalże w każdym domu.
Warto w tym miejscu przyjrzeć się samej makreli. Ryba ta bogata jest w kwasy tłuszczowe Omega-3, a także wartościowe białko, a także witaminy B12 oraz D. Witamina B12 jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych. Ma korzystny wpływ na pamięć, koncentrację i nastrój. Witamina D z kolei poprawia przyswajanie wapnia, i właśnie z tego powodu jest bardzo ważna dla poprawy stanu naszych kości i zębów.
Pasta z wędzonej makreli
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas gotowania: 10 min
- Łączny czas: 30 min
- Ilość porcji: 8
- Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek oraz pokroić w drobną kostkę.
- Makrelę dokładnie obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i ości, a następnie rozdrobnić.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórek kiszony lub konserwowy (w zależności od gustu) również pokroić w ten sam sposób.
- Przygotowane w ten sposób składniki połączyć z dwiema łyżkami majonezu, a następnie starannie wymieszać widelcem.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przybrać posiekanym szczypiorkiem.
- Tak przygotowaną pastę z wędzonej makreli należy przed podaniem odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Podawać z pieczywem lub jako dekorację połówek jaj ugotowanych na twardo.