Po dłuższej nieobecności postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na zupę, która w ostatnim czasie na dobre zagościła na moim stole. Mowa rzecz jasna o zupie tajskiej na bazie bulionu i mleka kokosowego, z kurczakiem, warzywami oraz makaronem ryżowym. Przygotowanie zupy nie jest zbytnio czasochłonne, co pozwala cieszyć się nią niemalże na zawołanie.
Inspiracją do jej przygotowania był przepis, który uzyskałem dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionej osoby z pracy. W stosunku do oryginalnego przepisu dokonałem kilku modyfikacji, aby dostosować smak potrawy do posiadanego gustu kulinarnego. W efekcie powstała treściwa, kremowa zupa o pikantnym charakterze. Idealna na chłodniejsze wieczory albo dla miłośników ostrzejszych wrażeń.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu
- 1 l mleka kokosowego
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 100 g makaronu ryżowego vermicelli
- 100 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 2 kremowe papryki
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filety z piersi kurczaka myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy zieloną pastę curry oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Pozwoli to uwolnić niezwykły smak i aromat.
- Do garnka dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę. Do przygotowania zupy użyłem papryki kremowej oraz zielonej, dlatego że według mnie doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Podsmażamy przez kilka minut, redukując tym samym ilość powstałej wody.
- Do garnka wlewamy wcześniej przygotowany bulion oraz mleko kokosowe, a także dodajemy kukurydzę z zalewą, która nada potrawie niesamowity smak. Przyprawiamy zupę sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W osobnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy przez około pięć minut makaron ryżowy. Po ugotowaniu, makaron przepłukujemy zimną wodą oraz dokładnie go odcedzamy, a następnie kroimy nożem na mniejsze nitki. Dodajemy makaron do zupy. Podajemy ze świeżo siekanym szczypiorkiem.