Placki z gotowanych ziemniaków

Postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowe placki ziemniaczane. Wyjątkowe, bo zrobione trochę inaczej niż zwykle. Różnią się one od tych tradycyjnych tym, że do ich przygotowania użyjemy ugotowanych ziemniaków. Co ciekawe, ta drobna różnica całkowicie odmienia smak potrawy. Zdecydowanie polecam tę wersję placków osobom, które nie przepadają za tarciem ziemniaków.

Istnieje naprawdę masa dodatków, które możemy wykorzystać do ich przyrządzenia. Osobiście najbardziej smakują mi z boczkiem i porem. Dobrym pomysłem jest też dodanie twarogu, choć same z kleksem kwaśnej śmietany również są niczego sobie!Jeśli macie tylko ochotę, możecie podać je z ulubionym sosem. Idealnie pasuje do nich sos pieczarkowy, koperkowy czy też pieczeniowy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę do ziemniaków, po czym odstawić do ostudzenia.
  2. Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać składniki według własnego uznania.
  3. Składniki zagnieść na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdy ciasto będzie zbyt kleiste, można dodać jeszcze trochę mąki.
  4. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować dość gruby, podłużny wałek. Za pomocą noża podzielić ciasto na równe części, z których z kolei należy uformować w dłoniach placki.
  5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty, rumiany kolor z obu stron. Podawać z ulubionym sosem lub kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *