gruszki w karmelu

Gruszki w karmelu

Gruszki to bez wątpienia moje ulubione owoce. Nikogo nie powinno zatem dziwić, że ten deser należy do tych, które lubię najbardziej. Połączenie soczystych gruszek ze słodkim karmelem, puszystą bitą śmietaną oraz neutralnymi w smaku lodami waniliowymi to strzał w przysłowiową dziesiątkę! Aromatyczne liście mięty oraz cynamon sprawiają, że deser dodatkowo nabiera rumieńców.

Do przygotowania deseru celowo użyłem gotowych lodów waniliowych oraz bitej śmietany w sprayu. W przeciwnym wypadku jego przygotowanie pochłonęłoby o wiele więcej czasu. Oczywiście lody własnej roboty oraz samodzielnie przygotowana bita śmietana nie mają sobie równych. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, żeby je wcześniej przygotować. Tak czy inaczej – deser jest obłędny!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru
  • 2 gruszki
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana
  • łyżka amaretto
  • łyżka masła
  • kilka listków mięty
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE

  1. Gruszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki, dzielimy na połowy, odkrawamy końcówki i wydrążamy gniazda nasienne.
  2. Na suchej patelni na małym ogniu rozpuszczamy szklankę cukru. Unikamy zbyt dużej temperatury, aby cukier się nie spalił tylko delikatnie skarmelizował.
  3. Gruszki smażymy z obu stron w rozpuszczonym karmelu przez około minutę. Dłuższe smażenie sprawi, że cukier zacznie się krystalizować i karmel będzie miał grudki.
  4. Następnie do karmelu dodajemy łyżkę amaretto i łyżkę masła. Smażymy gruszki przez kilka minut, polewając je ciągle z wierzchu gorącym karmelem.
  5. Talerz oprószamy mielonym cynamonem, polewamy karmelem, po czym wykładamy gruszki. Dekorujemy gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną oraz listkami mięty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *