Ciecierzyca w czerwonym curry

W ostatnim czasie jestem bardzo zafascynowany kuchnią bliskowschodnią. Poznaję nowe smaki, odkrywam nieznane dotąd składniki oraz potrawy. Całości dopełnia nienasycona ciekawość związana ze zdrowym odżywianiem. Nie powinno więc zatem dziwić, że kompletnym strzałem w dziesiątkę okazało się włączenie ciecierzycy do codziennej diety.

Ciecierzyca nazywana jest grochem włoskim, ponieważ jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego. Co prawda wyglądem i smakiem przypomina groch, ja jednak odnajduję w niej pełen bukiet orzechowych aromatów. Ciecierzyca ma mnóstwo wartości odżywczych, a zawarte w niej białka śmiało mogą zastąpić białka zwierzęce. Postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem.

SKŁADNIKI

  • 200 g ciecierzycy
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka harissy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków kolendry
  • kilka kropli sosu rybnego
  • szczypta ziaren sezamu
  • szczypta cukru trzcinowego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę namoczyć przez 12 godzin w trzykrotnie większej ilości wody, a następnie gotować w osolonej wodzie przez około 45 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Do rozgrzanego rondla dodać łyżkę oleju i usmażyć na złoto pokrojonego w kostkę kurczaka. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pastę curry oraz harissę.
  3. Energicznie mieszając, połączyć ze sobą wszystkie składniki. Całość smażyć jeszcze przez chwilę, aby uwolnić cały aromat i smak.
  4. Do rondla dodać mleko kokosowe, pokrojony w plasterki czosnek, szczyptę ziaren sezamu oraz cukru trzcinowego, posiekaną kolendrę, a także kilka kropli sosu rybnego.
  5. Na koniec dodać ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę i gotować jeszcze przez kilka minut, aż smaki się połączą. Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *