rigatoni ze szpinakiem

Rigatoni ze szpinakiem

Nie da się ukryć, że jestem wielkim miłośnikiem wszelkich makaronów. Spaghetti, penne czy rigatoni – te wszystkie makarony idealnie pasują do sosu z sera pleśniowego, z dodatkiem soczystego kurczaka oraz obłędnego szpinaku, przyprawionego tylko (albo aż!) czosnkiem, białym pieprzem oraz szczyptą soli. Tak przygotowane danie zachwyca swoją prostotą wykonania oraz idealnym połączeniem składników.

Do przygotowania swojego przepisu postanowiłem używać sera z niebieską pleśnią, choć oczywiście nic nie stoi nie przeszkodzie, aby użyć sera z pleśnią zieloną. W moim odczuciu idealnym serem do tego przepisu jest zdecydowanie największa gwiazda wśród serów pleśniowych, czyli gorgonzola. Co również istotne – do przygotowania tego dania potrzeba zaledwie 20 minut! A zatem, do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu rigatoni
  • 250 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka startego parmezanu
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie na sposób al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oliwy z oliwek, żeby makaron się nie posklejał.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, usmażyć w rondlu pokrojonego w kostkę kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodać dokładnie umyte liście szpinaku. Gotować, aż nadmiar wody odparuje.
  3. Do rondla dodać słodką śmietanę, rozdrobniony pleśniowy ser oraz czosnek pokrojony w plasterki. Gdy ser się rozpuści przyprawić do smaku mielonym białym pieprzem oraz solą.
  4. Po ugotowaniu makaronu należy go dokładnie odcedzić, a następnie połączyć z przygotowanym w tym czasie sosem. Podawać ze świeżo startym parmezanem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *