Dip czosnkowy

Chyba praktycznie każdy z nas lubi sos czosnkowy, ja bardzo go lubię. Uwielbiam czosnek i wszystko co jest z nim związane. Dla mnie jest on obowiązkowym składnikiem, którego w kuchni nigdy nie może zabraknąć. Dip czosnkowy stał się bardzo popularnym dodatkiem do pizzy i innych tego typu dań. Wobec tego postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem na ten prosty w przygotowaniu sos.

Do przygotowania dipu czosnkowego potrzebujemy zaledwie kilku składników: majonezu, jogurtu naturalnego, czosnku, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu. Do jego przygotowania zawsze używam czosnku blanszowanego, który nie jest już taki ostry, a tym samym nie piecze w język. Jego blanszowanie polega na zanurzeniu go we wrzącej wodzie przez około 2 minuty. Prawda, że proste?

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Obieramy czosnek z łupin i wrzucamy do naczynia z gorącą wodą na około 2 minuty.
  2. Do salaterki dodajemy majonez oraz jogurt naturalny.
  3. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę zblanszowany czosnek.
  4. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *